Fenomeen van Raynaud

Raynaud tintelende vingersHet Fenomeen van Raynaud is een doorbloedingsstoornis die veroorzaakt wordt door koudeprikkels en stress of emotie. Andere oorzaken zijn chronische trillingen, zoals die van een pneumatische hamer, een motorzaag of slagboormachine.

De krampen treden meestal in de vingers op. De bloedtoevoer vermindert, de vingers kleuren bleek, rood of blauw, gaan jeuken en voelen koud aan. Het Fenomeen van Raynaud is een onaangename, maar over het algemeen ongevaarlijke aandoening. Echter kunnen de tintelende vingers erg pijnlijk worden. Mensen refereren ook wel aan een gevoel van ‘dode vingers’.

Een oorzakelijke behandeling van de ziekte is momenteel nog niet mogelijk, omdat de mechanismen die deze doorbloedingsstoornis veroorzaken nog niet bekend zijn. Echter, de Britse Raynaud Association heeft onderzoek gedaan naar het effect van Best4Hand zilverhandschoenen en Best4Feet zilversokken. Dit heeft aangetoond dat de doorbloeding bevorderende uitwerking van zilver en de temperatuurreguleringsfunctie een substantiële verbetering in de levenskwaliteit van de patiënten hebben veroorzaakt. Zonder speciale ‘zakoventjes’ of andere dure hulpmiddelen.

Werking handschoenen met zilvergaren bij Raynaud

Raynaud werking dode vingers
A. Zilver-ionen
B. (Geur-) bacteriën
C. Ionen
D. Vochtregulering
E. Natuurlijke warmtereflectie
F. Magnetisch veld

Zilver minimaliseert lichaamswarmteverlies door 90% actieve energiereflectie en activeert de doorbloeding. Het zilver in het textiel pakt het probleem op twee manieren aan.

  1. Door activering van de bloedsomloop waardoor het koudegevoel wordt verminderd. Ook dit is een wetenschappelijk bewezen concept. Het zilver in contact met de huid creëert een magnetisch veld, dat de haarvaatjes stimuleert. Hierdoor gaan haarvaatjes ‘open’ staan en bloed kan beter doorstromen. Het gevolg hiervan is dat de verkleuring in de tintelende vingers minder wordt. Warmte komt zo weer terug in de dode vingers.
  2. Zilver reflecteert de lichaamseigen warmte en bevordert een constante lichaamseigen temperatuur in de handschoenen. Iedereen kent dit effect van de overlevingsfolie in de verbanddoos, waarmee slachtoffers van een ongeval (of bergbeklimmers in hun bivak bij de gletsjer) warm worden gehouden.

De bloedcirculatie wordt door de medicinale zilvergarens gestimuleerd. Dit komt omdat het zuivere zilver in de handschoenen of kousen de door de zenuwen uitgezonden prikkels (= elektrische lading) opneemt en afvoert. Daardoor krijgt men krijgt direct een aangenaam, fris gevoel in de handen en/of benen.

Dankzij zijn elektrische geleidingsvermogen stroomt zwakstroom door het zilver, die op zijn beurt weer een zwak magnetisch veld veroorzaakt. Zwakstroom en het magnetische effect activeren de bloedsomloop. Dat werd in onderzoeken aangetoond.

 

Voorkom contact met kou

Wel is het van belang om over de zilverhandschoenen een goed isolerende handschoen te dragen, want ook kou wordt goed geleid door het zilver. Wanneer kou van buiten direct op de zilverhandschoenen slaat, dan kan die kou doorschieten naar de handen. Bij Raynaud is het altijd verstandig om in laagjes te kleden en dat geldt voor deze (onder)handschoenen dus ook.

 

Sokken, t-shirts en broeken tegen de kou

Dode vingers mogen dan de meest voorkomende klacht zijn bij Raynaud, maar het is zeker niet het enige lichaamsdeel dat last kan hebben. Koude voeten en tenen zijn ook vaak een probleem. Vaak wordt ook gerefereerd aan de term wintertenen. Hiervoor hebben we een groot assortiment aan sokken, dat goed kan helpen om de klachten te verminderen.

Wanneer de klachten een dergelijke mate aannemen dat ook de romp, billen of andere lichaamsdelen erg koud zijn, dan bestaat de mogelijkheid om t-shirts en broeken te gebruiken.

Wanneer Raynaud is vastgesteld door een arts, dan is het zelfs heel goed mogelijk dat u deze medische hulpmiddelen vergoed krijgt door uw verzekering (uit de basisverzekering, uitgezonderd eigen risico). Voor meer informatie kunt u terecht op www.skaft.nl/vergoedingen.

 

Best4Hand en Best4Feet producten worden aanbevolen door de British Raynaud’s & Scleroderma Association


Bestellen kan via : www.skafit.nl/Raynaud

De SKA-FIT Medical klantenservice helpt u graag bij vragen over eventuele vergoeding binnen uw basis verzekering (uitgezonderd eigen risico). Voor meer informatie kunt u terecht op +31 (0) 33 – 2022 644 op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur. U kunt ons ook een bericht sturen via info@skafit.nl.

HEEFT U EEN VRAAG? BEL ONZE SERVICELIJN: 0800 – 633 4225

Contact

Share This