Ons gehele leven hebben we er mee te maken. De een wat meer dan de ander, maar iedereen heeft ze wel eens: infecties. Vaak in combinatie met een ontsteking. Soms zijn de oorzaken logisch (bijvoorbeeld een wondje) maar soms is de oorzaak wat lastiger te achterhalen. Feit blijft dat infecties vaak vervelend zijn en in veel gevallen kunnen ze voorkomen worden. Maar hoe?

Wat is een infectie?

We spreken van een infectie als een micro-organisme, virus, parasiet in een levend wezen is binnengedrongen en zich daar heeft vermenigvuldigd. Een voorloper van een infectie heet besmetting en een gevolg van een infectie kan dus een ontsteking zijn, maar ook ziekte. We spreken van ziekte als het functioneren van ons lichaam door een infectie wordt verstoord.

 

Hoe krijgen we infecties?

We kunnen op verschillende manieren infecties krijgen. Zo weten we dat een wond kan gaan ontsteken als we geïnfecteerd worden met ziektekiemen. In dat geval dringen ziektekiemen ons lichaam binnen wanneer we op deze plek niet meer worden beschermd door onze huid. Een snee in iemands hand kan zo gaan ontsteken, maar dat kan ook wanneer door droge lucht kloofjes zijn ontstaan in de huid. Ziektekiemen kunnen ook ons lichaam binnendringen door ademen en seksueel contact. Maar dan nog hoeft het nog steeds niet te leiden tot ontstekingen of ziektes.

 

Hoe gaan we infecties tegen

Een infectie is dus een zichzelf vermenigvuldigende ziektekiem en dat vermenigvuldigen kunnen we tegengaan. Je immuunsysteem speelt hier een belangrijke rol in. Het immuunsysteem is het geheel van processen in het lichaam dat infecties tegengaat. En dit systeem kan beter of slechter werken naar mate de gezondheid beter of slechter wordt. En die gezondheid kunnen we zelf beïnvloeden. Onder andere door stress te verminderen, door meer te bewegen en door onze voeding.

Hoe ontstaan infecties en wat kunnen we er aan doen?Voeding die ons immuunsysteem helpt

Ons immuunsysteem kan heel goed zelf werken, maar ons gehele lichaam is afhankelijk van (juiste) voeding. Er zijn producten die ons immuunsysteem helpen. Normaalgesproken is onbewerkte voeding (zonder ingrediëntenlijst) de basis voor gezondheid, maar er is een aantal toppers te vinden in de supermarkt:

  1. Knoflook helpt je lichaam vechten tegen gisten, schimmels, wormen en zelfs candida.
  2. Kokosnootolie bevat laurinezuur dat antibacterieel werkt.
  3. Gember bevat gingerol dat helpt infecties in onze mond te bestrijden.
  4. Gefermenteerd voedsel bevat allerlei goede bacteriën die ons helpen slechte bacteriën te bestrijden. Voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn zuurkool en yoghurt.
  5. Ananas bevat het enzym bromelaïne dat helpt bij de spijsvertering, maar is ook antibacterieel. Het wordt in sommige culturen gebruikt als mondwater om infecties te bestrijden.

 

Tot slot

Infecties kunnen we niet voorkomen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat we ziektekiemen geen kans geven in ons lichaam. Ons immuunsysteem werkt voor ons en als we dat goed voorzien van de juiste stoffen werkt het nóg beter. Naast de juiste voeding zijn het vermijden van stress, voldoende rust en bewegen manieren om het immuunsysteem te verbeteren. En daarnaast het ontstaan van wondjes vermijden door zorgvuldig met huis-, tuin- en keukengereedschap om te gaan. Ook is het af te raden om thuis blootsvoets te lopen. Het dragen van textiel met zilver, zoals zilversokken en zilverhandschoenen, is een goed middel om het ontstaan van ontstekingen te helpen voorkomen.

HEEFT U EEN VRAAG? BEL ONZE SERVICELIJN: 0800 – 633 4225

Contact

    Share This