We hebben er allemaal wel eens last van: koude voeten. Maar sommige mensen hebben er wel vaker last van dan andere. Hoe komt dat? En nog belangrijker: wat kun je er tegen doen? Graag leggen we je uit hoe het ontstaat én hoe je het oplost!

Koud weer betekent koude voeten

In de herfst en de winter hebben we er allemaal veel meer last van. Als je buiten in de regen of de sneeuw loopt trekt de vochtige, natte kou door je schoenen zo naar binnen. We denken er dan vrijwel allemaal aan om sokken aan te doen als het koud is, of een goed paar sloffen die in huis onze koude voeten verwarmen.

Maar er zijn ook mensen die dit allemaal netjes doen, en toch koude voeten hebben. En niet alleen in de ‘koude maanden’ maar het hele jaar door. Dan kan het zijn dat de oorzaak in je lichaam zit in plaats van dat de kou van buitenaf wordt veroorzaakt.

 

Hoe ontstaan koude voeten?

In het najaar en de winter is het buiten kouder. Wanneer de temperatuur van je lichaam daalt, trekken de bloedvaten samen. Er stroomt dan minder bloed naar de oppervlakte van je huid. Op die manier zorgt je lichaam er zelf voor dat er minder warmte aan de oppervlakte verloren kan gaan. Je lichaam is er namelijk op gebouwd om je vitale organen eerst warm te houden en daarna pas de rest van je lijf. Vandaar dat die vitale organen ook goed verpakt zitten in je lichaam en dat de uitstekende delen zoals het puntje van je neus en je voeten koud worden.

Wanneer de doorbloeding van je huid verminderd, kan je dus koude voeten krijgen. Hoe fijn het ook is dat ons lichaam eerst voor onze organen zorgt, het kan wel erg vervelend zijn als de rest van je lichaam koud aanvoelt. Naast deze natuurlijk reactie van ons lichaam, zijn er ook een aantal oorzaken bekend voor het ontstaan van die koude voeten als de temperatuur niet perse koud is. Enkele voorbeelden van aandoeningen die koude voeten veroorzaken waarover we ook al eens een blog schreven zijn wintertenen en het fenomeen van Raynaud.

 

Onze top 3 oplossingen tegen koude voeten

Omdat er meerdere oorzaken zijn voor koude voeten, is het niet gek dat er meerdere oplossingen mogelijk zijn. Wij zetten er 3 voor je op een rij:

  1. Ga hoge temperatuurschommelingen tegen: je lichaam reageert op kou door de bloedvaten samen te trekken waardoor de voeten koud aanvoelen. Probeer ervoor te zorgen dat je niet te grote wisselingen in temperatuur ervaart en maak het je lijf op die manier niet te zwaar om alles op temperatuur te houden.
  2. Zorg voor goed schoeisel en voor goede sokken. Bij goed schoeisel kun je denken aan een stevige zool en een goede voering. Dat is een goede basis laag om de kou te weten. Draag vervolgens goede sokken. Het is slim om onze Best4Feet sokken te dragen. Doordat we daar zilvergaren in hebben verweven, zorgen ze ervoor dat je bloedvaten niet vernauwen. Klik hier om meer over de werking te lezen of bestel ze hier en probeer ze direct zelf uit.
  3. Blijf in beweging. Hoe langer je stil zit, hoe minder je lichaam hoeft te doen en hoe minder bloed er door je lichaam gepompt wordt. Dus juist in de koude maanden doe je er goed aan om lekker te sporten, een flink eind te lopen of eens lekker in huis aan de slag te gaan. Kortom, zorg ervoor dat je bloed goed blijft stromen.
Share This