Sclerodermie is een vervelende ziekte die impact kan hebben op allerlei delen van het lichaam. Bij deze ziekte wordt het bindweefsel in de huid, gewrichten, spieren en organen steeds stugger. Er zijn 2 vormen van bekend: lokale en systemische sclerodermie en vreemd genoeg komt de ziekte vooral voor bij vrouwen en begint meestal tussen het 30ste en 50ste levensjaar.

Sclerodermie valt in de categorie ‘reumatische ziekte’. Bij de lokale vorm is alleen de huid aangetast. Bij de systemische vorm zijn meerdere organen betrokken. Helaas hebben we nog geen remedie tegen sclerodermie, wel zijn er middelen om de gevolgen van de aandoening te verlichten.

 

Gevolgen sclerodermie

Want wanneer iemand sclerodermie heeft kan dat verschillende gevolgen hebben. Je kunt van diverse zaken last krijgen, zoals de nieren of het hart of het Fenomeen van Raynaud. (Hier hebben we al eens een blog over geschreven, klik hier om dit te lezen). Naast de effecten van Raynaud, kun je last hebben van jeuk. Ook jeuk is een vervelend gevolg. We hebben niet voor niets de uitspraak ‘Jeuk is erger dan pijn’.

Als je jeuk hebt, worden de jeuksensoren geprikkeld. Dit zijn cellen die in de huid zitten en de stof waarvoor jeuksensoren het meest gevoelig zijn is histamine, een aminozuurachtige stof die we zelf aanmaken. Als de jeuksensor wordt geprikkeld, gaat er via een jeukzenuw een signaal naar de hersenen waarop we ervaren: ik moet krabben. Nu heeft krabben weinig zin in de situatie waarbij het een gevolg is van de sclerodermie. Er is immers geen mug op de huid die het ongemak veroorzaakt die weggekrabd moet worden. Maar door het krabben onderdruk je tijdelijk het signaal van de jeukzenuw naar de hersenen. Het nadeel van (veelvuldig) krabben is dat de huid kan gaan irriteren waardoor er opnieuw histamine ontstaat en de jeuk opnieuw begint.

 

Uitkomst tegen jeuk

Helaas is het nog niet precies duidelijk wat de reden is voor jeuk bij sclerodermie. Wel weten we dat het kan helpen om iets verkoelend of verdovend op de huid te smeren. Als de huiduitslag weg is, verdwijnt de jeuk meestal ook. Het beste is dan ook om niet te krabben maar dat is natuurlijk ook het meest moeilijke.

Onze handschoenen, sokken en kleding kunnen verlichting bieden. Deze bevatten zilvergaren dat een magnetisch veld rondom de huid creëert wat zorgt voor een betere doorbloeding en daarbij creëert de kleding een prettige atmosfeer voor de huid. Er is een situatie waarin geen extreme verschillen voor de huid te ervaren zijn waardoor de prikkels op de huid minimaal zijn en jeuk minder snel opgewekt kan worden.

Wilt u meer lezen over de voordelen die o.a. de handschoenen mee brengen? Lees dan ook eens onze andere blogs.

Share This