Je kent het misschien wel; na een lange werkdag eindelijk je schoenen uit en je ploft neer op de bank. De persoon die naast je zit trekt een bijzonder gezicht en kukelt bijkans zelf van de bank. Je ruikt het soms zelf niet eens echt, maar voor een ander is het echt niet fijn. De geur van je zweetvoeten maakt mensen om je heen niet blij en zelf vind je het ook bijzonder vervelend dat je helaas nog geen oplossing hebt gevonden voor het probleem.

Om een goede oplossing te vinden, moet je ook eerst begrijpen wat de oorzaak is. Soms zijn dit meerdere dingen, maar vaak is er wel wat te doen om de problemen te verminderen. Maar zweten is heel normaal, want het hoort bij ons lichaam. Deze functie is bedoelt om ons lichaam te koelen bij inspanning of warme temperaturen.

 

Waar komt de geur van zweetvoeten vandaan?

De nare luchtjes aan je voeten komen door bacteriën. Deze houden van vochtige en warme plekjes en in je schoenen is zo’n plek. De bacteriën kunnen zich vrij vermeerderen als er niets aan gedaan wordt. Hoe meer bacteriën, des te meer zweetlucht. Het zal je niet verbazen dat de oplossing van zweetvoeten dan ook in deze hoe moet liggen. Minder bacteriën is minder luchtjes. Het zweet zelf heeft geen geur. Dus het zweten is niet eens het probleem, ook al heb je overactieve zweetklieren (meer ernstige gevallen worden hyperhidrose genoemd).

 

Deze bacteriën moet je bestrijden

Vocht en warmte zijn de ingrediënten waar bacteriën van houden. Deze moet je dus zien te voorkomen. Maar als je het probleem al hebt, dan moeten de bacteriën ook gedood worden. Wat veel mensen zich niet realiseren is dat hun schoenen een infectie haard zijn. Iedere dag is het soepje in de schoen een waar feestje voor de bacteriën. Zo worden het er meer en niet minder. Als je hier dus niets aan doet, dan zijn veel andere oplossingen gedoemd te mislukken. Wellicht is het tijd voor een nieuw paar schoenen als je hier echt mee aan de slag wilt. Goed ventilerende schoenen zijn dan aan te bevelen. Zelfs werkschoenen zijn er in dergelijke varianten. Als je je schoenen wel wilt houden, dan is het verstandig om je schoenen te reinigen. Er zijn diverse schoenreinigers verkrijgbaar die dit klusje kunnen klaren. Je moet dit overigens wel regelmatig doen. Vreemd genoeg wisselen we dagelijks onze sokken, maar de schoenen worden nooit schoon gemaakt. Dat kan dus anders.

 

Sokken tegen zweetvoeten en bacteriën

De meesten van ons dragen sokken en dat is bij zweetvoeten ook belangrijk. In blote voeten in je schoenen is een recept voor ellende. Sokken moeten in ieder geval helpen om het vocht af te drijven (ventileren). Katoen is daar doorgaans het beste soort textiel voor. Ook wol kan goed. Synthetische materialen helpen doorgaans minder goed. Met sokken kun je de voeten droger houden en dus minder bacterie groei.

Maar dit doodt de bacteriën nog niet. Het helpt alleen om ze minder snel te laten vermeerderen. Dan zou het dus ideaal zijn als de sokken ook bacteriën kunnen doden, nog voor ze de schoen in kunnen komen. Een toevoeging van materiaal dat ze doodt is dan noodzakelijk. Het beste kun je dan een materiaal kiezen dat niet uit de sokken gewassen kan worden, want als dat gebeurt is de werking ook direct weg.

 

Zilversokken stoppen zweetlucht

Zilvergaren is zo’n toevoeging. In de medische wereld wordt de toepassing van zilver ook gebruikt als antibacterieel hulpmiddel, dus dat blijkt erg effectief te zijn. Zilversokken (maar ook shirts en broeken) doden direct de bacteriën op de voet en evt. wat nog in de sok komt. Maar de schoenen blijven dan vrijwel zonder bacteriën (mits vooraf schoon gemaakt of nieuw). Ook als je al zweetvoeten hebt, dan kunnen zilversokken ervoor zorgen dat de lucht binnen 1 uur verdwijnt en dat de bacteriën gedood zijn. Wat nog een andere mooie bijkomstigheid is van sokken met zilverdraad, is dat de zilverionen helpen om het vocht van zweet sneller te laten verdampen. Zo blijven je voeten ook droger.

Skafit levert in de Benelux textiel met zilvergaren. Via onze website, maar ook als hulpmiddel in de zorg waarbij de producten vergoed kunnen worden door de verzekering (lees hier hoe dat werkt). Op onze website vind je een mooi assortiment sokken dat helpt tegen zweetvoeten luchtjes (let wel: het zweten zelf wordt niet verminderd).

Interesse in de sokken? Je kunt ze eenvoudig via onze website bestellen. Bestel je meer dan 1 paar, dan zijn er mooie staffelkortingen beschikbaar, zodat je goedkoop sokken voor de hele week kunt aanschaffen! En heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op. We beantwoorden graag je vragen.

Share This