De hele maand juli staat in het teken van Sclerodermie. De NVLE (patiƫnten vereniging) zal in het kader van deze maand iedere dag wat informatie geven over sclerodermie, om zo mensen te informeren over wat Sclerodermie is en wat het betekent voor mensen die dit hebben.

Sclerodermie is letterlijk vertaald als ‘harde huid’. Het is een zeldzame reumatische aandoening die zich kenmerkt door toename van bindweefsel in de huid en inwendige organen. Er is niet een specifieke plek waar dit in het lichaam voor kan komen. Waarom mensen dit krijgen is nog steeds onbekend. Er is geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Wat wel duidelijk is, is dat het een behoorlijke impact heeft op iemands leven.

 

Sclerodermie en Raynaud vaak aan elkaar verbonden

Een gevolg van Sclerodermie is dat de haarvaten in de huid beschadigd raken. Dit heeft als gevolg dat de doorbloeding in bijvoorbeeld handen en voeten kan verminderen. Minder doorbloeding betekent doorgaans ook dat mensen het sneller koud hebben. Vooral de extremiteiten (vingers, tenen, neus, oren) kunnen dan erg koud worden. En die kou kan zelfs heel pijnlijk worden. Dit verschijnsel wordt in dit kader ook wel het Fenomeen van Raynaud genoemd.

Aan die kou blijkt niet heel veel te doen als permanente oplossing. Vaatverwijderaars worden wel eens toegepast, maar dit heeft bijwerkingen. Onze sokken, handschoenen, broeken en shirts met zilvergaren kunnen een uitkomst zijn bij deze kou klachten. Dit heeft te maken met de stimulering van de haarvaatjes, waardoor de doorbloeding verbetert en men dus warmer kan krijgen. Mensen met sclerodermie kunnen op recept onze verbandmiddelen ontvangen, waarbij deze uit de basisverzekering vergoed worden. Zie hiervoor onze website op www.skafit.nl/vergoedingen.

Voor meer informatie over sclerodermie en de Awareness maand, kijk dan op :
https://nvle.org/ziektebeelden/sclerodermie/ of
www.wereldsclerodermiedag.nl

Share This