Het friese Stavoren had halverwege mei al te kampen met een muggenplaag. Nu was dit de soort die niet prikt, maar de soort die dat wel doet kan ons enorm irriteren. Ook buurland Duitsland had in diezelfde weken de vrees voor een muggenplaag. En ook nu, hier in ons eigen land, is de kans op een plaag nog steeds aanwezig. Dit jaar zijn namelijk tal van muggensoorten veel eerder gesignaleerd dan andere jaren. Door de zachte winter konden meer larven overleven. En als het deze zomer lekker warm blijft en, zoals de afgelopen weken, af en toe goed regent? Dan wordt het (helaas) een goed muggenseizoen. En wist je, dat muggen extra aangetrokken worden door onze zweetvoeten…

 

Wat is er voor muggen zo lekker aan zweetvoeten?

Biologen van de Universiteit van Regensburg (Duitsland) hebben onderzocht waarom sommige mensen worden gestoken en anderen niet. Het blijkt dat muggen worden aangetrokken door een mengsel van melk, vetten en aminozuren. De bacteriën in ons zweet (en tenenkaas) zorgen niet alleen voor een vies luchtje dat we zelf als vervelend ervaren, maar ze produceren ook de geuren van boterzuur en ammoniak. Die kunnen dus heel aantrekkelijk voor muggen zijn. En dat kan in het muggenseizoen vervelende gevolgen hebben.

Helaas is het een fabel dat een verandering in je eetgedrag het verschil kan maken in die zuren. Zo zouden knoflook en vitamine B het ongedierte kunnen stoppen, maar dat is niet het geval. Het klopt wel dat dit mengsel van melk, vetten en zuren verschilt van persoon tot persoon. Daardoor komen muggen sneller op de ene persoon dan op de andere af. Het is dus grotendeels een kwestie van ‘geluk’ wanneer je gespaard blijft. Maar wie dat ‘geluk’ niet heeft, kan de natuur een handje helpen om de mug op afstand te houden.

 

Hoe voorkom ik dat ze op ‘mijn’ zuren afkomen?

De mug is een beestje dat vooral actief is in de schemering. Veel mensen worden daarom ‘s avonds buiten in de tuin of ‘s nachts in hun slaap gestoken. En vooral in onze slaap is ook precies het moment dat we onszelf minder goed (kunnen) beschermen tegen de mug.

Terwijl we onder een comfortabel dekbed liggen warmt ons lijf op en geven we ons lichaam alle gelegenheid om de aantrekkelijke muggen geur te produceren. Er zijn een paar tips die we willen geven om de kansen om geprikt worden te verkleinen:

  • Geef de mug zo min mogelijk de kans om te groeien. Ze gedijen goed op stilstaand water. Een waterplas is al een ideale plek voor de mug om zich te ontwikkelen. Dek dus bijvoorbeeld de regenton af en laat bloempotten niet met ​​overtollig water in de tuin staan.
  • Douche in de (vroege) avond; de meeste muggen worden in de schemering actief en zo spoel je precies op het juiste moment al de opgebouwde zweet geuren weg.
  • Zorg ervoor dat als je ‘s avonds naar buiten gaat, je een insectenwerend middel opdoet. Het dragen van kleding met lange mouwen alleen werkt niet: met haar lange slurfmond is het voor de mug geen enkel probleem om daar doorheen te prikken.
  • En de laatste klinkt nogal vreemd en gaat, zeker in de zomerse warmte, tegen onze natuur in. Maar draag zilversokken tegen zweetvoeten. Dankzij de anti-bacteriële werking van zilver hebben zweetvoeten geen kans en is de kans aanzienlijk kleiner dat muggen je kunnen vinden.

En dan is het muggenseizoen niets om je zorgen over te maken !

Zilversokken kopen? Klik hier.

Muggenseizoen, zweetvoeten en zilversokken
Skafit zilversokken
Share This